Experten efter domen: ”På det sättet förstår jag den”

4:17 min

Radiosportens expert Richard Henriksson ser att det finns fog för att tilldela Östersund segern i den avbrutna skandalmatchen mot Jönköpings Södra.

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson ger sin syn på Disciplinnämndens beslut att tilldela Östersund en 3-0-seger efter att lagets målvakt attackerats i bortamatchen mot Jönköpings Södra.

Först och främst reder experten ut vissa frågetecken:

– Disciplinnämnden gick på Östersunds linje och gick emot RO:s (Riksombudets) yrkande på att matchen skulle sluta 1-1 vilket var resultatet när den avbröts, säger Richard Henriksson och fortsätter:

– Disciplinnämnden skriver att det saknades en hel del ordningsvakter samt publikvärdar framför de berörda läktarsektionerna. Disciplinnämnden menar att det är anmärkningsvärt för en allsvensk match, och de menar att följdverkningarna av angreppet hade kunnat begränsats. 

Att 17-åringen som sprang in på plan och gav sig på Östersunds målvakt Aly Keita kommer från Södertälje och inte verkar vara någon J-Södra supporter är av mindre vikt. J-Södra ska sedan tidigare ha misslyckats med säkerhetsarrangemanget.

– Dessutom har Jönköpings Södra fällts vid två tidigare tillfällen för brister i arrangemangsansvaret, och då har det bland annat handlat om underbemanning.

Anser du att domen är korrekt?

– Ja, det får man väl säga. Men det finns två ledamöter i Disciplinnämnden som ville att matchen skulle sluta 1-1. De skriver i sin bedömning att det är av vikt att matchdelegaten i sin rapport skrivit att J-Södras säkerhetsorganisation höll de krav som fanns. Det är svårt att dra den gränsen, vad man tycker är rätt.

– Men det finns ett krav på alla klubbar att ha vakter tillgängliga. Har J-Södra brustit i det vid detta tillfälle och även tidigare så är det lätt för Östersund att säga att målvakten kanske inte hade blivit överfallen om säkerheten hade varit bättre. På det sättet förstår jag Disciplinnämndens bedömning, avslutar Henriksson.