Live 8 - politisk påtryckning i jätteformat

Just nu pågår de sista frenetiska förberedelserna inför lördagens Live 8. Tanken är att det enorma musikevenemanget ska pressa industriländerna till skuldavskrivning för Afrikas länder, inför G8 mötet i Skottland nästa vecka.

Med gamla ”Sgt. Pepper” börjar galan inför 200 000 mänskor i Hyde Park i London, men en ”Sgt. Pepper” i ny version, sjungen av Paul McCartney tillsammans med U2.

Återförenat Pink Floyd
Sen följer under sju timmar ett makalöst stjärnuppbåd: Coldplay, Madonna, Elton John, Mariah Carey, Scissor Sisters, Robbie Williams, ett speciellt för tillfället återförenat Pink Floyd bland andra.

Världen kommer aldrig att få se något liknande igen har Bob Geldof, drivkraften bakom Live 8, sagt om jätteevenemanget imorgon.

För precis 20 år sen drog samme Geldof ihop världens popgrädda till Live Aid, men då handlade det om välgörenhet för Afrika.

Politisk påtryckning
På lördag handlar det om politisk påtryckning i jätteformat. Det heter Live 8, för allt går ut på att rikta krav till de åtta män som samlas till G8-gruppens toppmöte i Skottland nästa vecka: Att de skall enas om skuldavskrivning, dubblerat bistånd och rättvisare handel för Afrika.

Eller som kampanjens slagord uttrycker det: Att göra fattigdomen till historia.

I Hyde Park kommer Paul McCartney att leda slutnumret också med ”The Long and Winding Road” – en signal till publiken att ge sig iväg till Skottland för att fortsätta påtryckningen med demonstrationer där.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se