Nytt VM-guld för Tove Alexandersson

1:05 min

Det blev en guldmedalj på dagens långdistans i Strömstad för världsstjärnan i orientering, Tove Alexandersson från Borlänge. Därmed har hon nu tagit två av Sveriges hittills fyra medaljer i årets orienterings-VM. 

Tove Alexandersson, Stora Tuna OK, tappade några minuter på ryska Natalia Gemperle under början av loppet men knaprade igen sekund för sekund under loppets gång och det blev en spännande strid om guldet.

– Otroligt, två guld på två starter och med det favoritskapet! säger Radiosportens expertkommentator Karolina A Höjsgaard från Borlänge. 

Tove Alexandersson själv är nöjd: 

– Jag har gjort ett bra, stabilt lopp. Det var några ställen där jag var lite osäker och tappade lite i tid, men jag har orienterat jättestabilt hela vägen, så jag är jättenöjd.

Kände du att du hade kontroll?

– Jag kände mig kanske inte så superpigg som jag hade önskat; jag var fortfarande sliten efter medeldistansen, men jag fokuserade på det orienteringstekniska hela vägen, säger Tove Alexandersson. 

Emma Johansson, Domnarvets GOIF, kom på 15:e plats i dagens långdistans. 

Tidigare under årets orienterings-VM har Sverige tagit tre medaljer: guld för Tove Alexandersson i medeldistans, guld för Jerker Lysell och brons för sprintstafettlaget.