Jönköping

Trots nykter satsning: Alkoholen flödar bland studenterna

1:36 min

Trots ansträngningar från Jönköpings studentkår säljs stora mängder alkohol på Systembolaget.

Fram tills nästa fredag sparkas de blivande studenterna in och glada studenter syns nästan överallt i Jönköping nu. Trots att det var mitt på dagen drack många alkohol.

– Det hör lite till när det är inspark, man dricker tidigt på morgonen. Ledarna och faddrarna pushar inte, utan det är vi nollor som gör det, säger den blivande studenten Josefine.

– Det är en del av denna mottagningen att dricka mycket. Man pushar varandra till att dricka, säger Hilda.

Insparken har länge varit starkt präglad av alkohol, något som Jönköpings studentkår har försökt ändra på de senaste åren.

– Alkohol ska inte vara normen och man ska hela tiden bli distraherad av att det finns så mycket kul att göra runtom. Nytt för i år är att vi har delat ut våra egna vattenflaskor, säger Erik Wendel som är projektledare på Jönköpings studentkår.

Hur har utfallet blivit, dricker man mindre alkohol än tidigare?

– Jag har absolut inga siffror på det, men man dricker mer vatten i alla fall. Det kan jag garanterat säga för vattnet tog slut direkt.

Systembolaget i Jönköping city säger att de upplever en explosionsartad ökning av kunder nu under insparksveckorna och den bilden bekräftas av några av de studenter som P4 Jönköping pratat med.

– Vi började med nollningen i måndags och jag har varit på Systembolaget varje dag sedan dess, säger Markus.