Rättegången mot giftdoktoranden i Uppsala har inletts

2:10 min

I dag inleddes rättegången i Uppsala tingsrätt mot den doktorand som är åtalad för att ha stulit giftiga ämnen, sålt på internet och skickat ett dödligt gift i ett brev till Tjeckiens inrikesminister.

Det var amerikanska FBI som upptäckte att doktoranden sålde ricin, ett ämne som är klassat som biokemiskt vapen i krig, och därför satte svensk polis på spåret.

– Det är också skälet till varför amerikanska myndigheter reagerade på det de såg. Det är ett mycket potent gift som rätt använt är mycket väl lämpat för att ta livet av andra människor, säger åklagaren Henrik Söderman.

Doktoranden lyssnade utan att se ledsen eller särskilt nedslagen ut när åklagarna la fram sin bevisning i Uppsala tingsrätt i dag.

Det som visades upp var bland annat övervakningsfilmer från doktorandens arbetsplats där han enligt åklagarna administrerar beställningar och packar dödliga gifter i vadderade kuvert, stulna från Uppsala universitet. Bland annat ricin, klassat som biokemiskt vapen i krig, och andra dödliga gifter som till exempel natruimazid, gifter som sålts på en sajt på darknet, en krypterad och anonym del av internet.

Doktoranden är också åtalad för att ha skickat ett brev med ett dödligt gift till Tjeckiens inrikesminister.

Ett brev som sen följdes av hot om att det skulle släppas ut dödliga gifter i storkök och köpcentrum i Tjeckien om det inte betalades in en stor summa pengar.

Till bevisningen finns också en beställning som polisen gjorde av ricin. Polisen spanade på doktoranden när han la polisens beställning på en postlåda - men det visade sig inte innehålla det beställda biokemvapenklassade ricinet - utan ett annat dödligt gift. Så frågan är hur säkert det är att han verkligen sålde just ricin - så här säger åklagaren Karolina Lindekrantz.

– Ja, vi har påstått att han har sålt ricin. Vi har som bevisning för det ett omdöme på nätet från, en som det verkar då, nöjd köpare av ricin just från hans marknadsplats. Det är den bevisning vi har att han har hanterat och sålt ricin, säger Karolina Lindekrantz.

Kan man lita på någon som har skrivit ett anonymt inlägg på en sajt som är krypterad och anonym?

– Det skulle jag inte göra, men nu har vi annan bevisning också i form av kollegor från hans arbetsplats som beskriver att han har hanterat just det preparatet, säger Karolina Lindekrantz.