Religiösa ledare vill sänka åldern för äktenskap i Indonesien

1:55 min

I Indonesien vållar en kampanj i sociala medier som förespråkar tidiga äktenskap debatt. Enligt landets lagstiftning måste en kvinna vara minst 16 år och mannen 18 för att de ska kunna gifta sig, men för att unga inte ska begå syndiga handlingar förespråkar en del religiösa ledare ännu tidigare äktenskap.

Hör reportage i P1-morgon

– Vi tycker det är så synd att det här paret fick gifta sig. Vi menar att de inte är redo när de är så unga, varken fysiskt eller psykiskt, säger Maria Ulfah Anshor som arbetar på kommissionen för barnskydd i Indonesien.

Hon talar om sonen till en av Indonesiens tongivande religiösa ledare. Han gifte sig för några veckor sedan trots att han bara är 16 år. Bruden var några år äldre.

Bröllopet fick stor spridning i sociala medier under hashtaggen #NikahMuda eller på svenska #gift ung.

Den här är en del av en kampanj som konservativa muslimska ledare driver i Indonesien sedan några månader tillbaka.

De förespråkar tidiga äktenskap för att unga inte ska synda när de dejtar, det vill säga ha sex.

Kritiker som Maria Ulfah Anshor menar att kampanjmakarna bortser från de hälsoproblem som uppstår när alltför unga flickor blir gravida och föder barn.

FN-statistik visar att Indonesien är det land i Asien som efter Kambodja har den högsta förekomsten av barnäktenskap.

– Vi menar att istället för att fokusera på riskerna med dejting så borde vi arbeta på att få de unga att gå i en positiv riktning, säger Maria Ulfah Anshor.

Zulfikar är 16 år gammal och går i en islamisk skola i utkanten av östra Jakarta. Han tycker kampanjen är förlegad.

– Jag tycker det är gammaldags tänkande, förr var det ok att gifta sig tidigt men nu lever vi en modern tid och då är det inte bra. Mannen måste ha ett arbete och kunna försörja familjen och kvinnan måste vara mogen nog att kunna fostra barnen, säger Zulfikar.