Kriminolog tror inte på hårdare straff för bilbränder

Efter alla bilbränder så vill regeringen ha hårdare straff för bilbränder. Men kriminologen Manne Gerell tror inte att det är rätt lösning för att minska antalet bränder.

– Strängare straff är nog en symbolpolitisk handling, som görs för att visa handlingskraft. Det har nog knappast någon större effekt, säger forskaren Manne Gerell kriminolog vid Malmö Högskola.

– Däremot kan de andra förslagen från regeringen ha effekt som större polisnärvaro och kanske också jourdomstolar, alltså snabbare hantering med fall med ungdomar som gjort vissa saker. 

Forskaren Manne Gerell kan inte exakt svara på varför det brinner mer i vissa områden eller varför vissa väljer sätta eld på en eld på en bil. 

– En vanlig som brukar dyka upp är att det är roligt och spännande. 

– Sen finns mer rationella motiv som försäkringsbedrägerier, att dölja brott, att man bränner efter att ha stulit den, eller hämnd mot någon. 

Forskaren Manne Gerell tror att det finns andra förslag som skulle kunna vara bättre för att minska bilbränder.

– De ena är att öka övervakningen, genom polis eller kameraövervakning. Det andra är att minska möjligheterna, genom att plocka bort saker som är lätt att tända eld på.

– Det tredje är att försöka långsiktigt förebygga. Skapa förtroende i utsatta områden och informera om brandsäkerhet, säger Manne Gerell som är forskare och kriminolog vid Malmö Högskola.

Göteborg har hittills i år haft drygt 160 bilbränder.