Belägrade staden Daraya evakueras

I fyra år har staden Daraya i Syrien varit belägrad av landets armé. Men i natt slöt armén och rebelledare ett avtal om att låta staden evakueras.

Redan i dag påbörjas evakueringen av civila och rebeller, en process som väntas ta mellan två och tre dagar.

Staden har varit belägrad sedan 2012 och matleveranser är avskurna. Armén har också regelbundet beskjutit staden, som ligger strax utanför Damaskus, och har setts som en symbol för upproret mot presidenten Bashar Assad.

Överenskommelsen innebär att regimen ska erbjuda 700 rebeller en säker passage norrut till staden Idlib. De kvarvarande 4 000 invånarna ska flyttas till härbärgen i regimkontrollerade områden. Armén ska återta kontrollen över staden och beslagta rebellernas tunga vapen, enligt statliga medier.

Under de senaste veckorna har armén intensifierat sin beskjutning av området. Förra veckan träffades ett sjukhus, enligt rebeller och hjälparbetare. Den svåra situationen för civila i Daraya och andra belägrade områden har länge bekymrat FN, som har fördömt båda sidor i inbördeskriget för att svälta ut människor.

Minst 48 busar, åtta ambulanser och flera fordon från FN och Röda halvmånen står enligt AP uppradade strax utanför staden och väntar på klartecken att rulla in.