Hela Sunne släpper inte ifrån sig ordförandeposten

1:23 min

Idag sammanträder fullmäktige i Sunne och efter maktskiftet har den stora striden varit om vem som ska ha ordförandeposten i fullmäktige. Partiet Hela Sunne har ordförandeposten just nu och de vill inte släppa den ifrån sig.

– Anders Broman vägrar att lämna sin plats trots att de inte längre är med i den tidigare majoriteten. Och det är ju väldigt ovanligt att man vägrar att lämna ifrån sig någonting som man fått genom en valteknisk samverkan med Socialdemokraterna. Det är en väldigt ovanlig situation och en väldigt olyckligt att man försöker klamra sig fast vid någonting som man inte rent moraliskt, tycker jag, har rätt till, säger Gunilla Ingemyr (C), blivande kommunalråd i Sunne.

Det är en minoritet bestående av Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna som ska styra Sunne framöver. Detta efter att samarbetet mellan Socialdemokraterna, Hela Sunne, Miljöpartiet och Vänstern spruckit. Och idag ska den nya ledningen presentera namn på förslag till alla poster när fullmäktige sammanträder. 

– Vi har gjort upp med de andra partierna om presidieposter och ordförandeposter i övrigt i nämnder och styrelser. Men fullmäktigeposten släpper vi inte och det finns ingen laga grund för att tvinga bort Anders Broman heller, säger Björn Gillberg, talesperson för Hela Sunne.