Vipers tränare lämnar och spelarna sägs upp

3:30 min

Spelarna i Varberg Vipers får inga löner och tränaren lämnar – men sportchefen, som har verkat i klubben i 35 år, kände inte till styrelsens planer.

– Nu har vi värvat fyra-fem spelare som har sagt upp sig från sina jobb i Stockholm och så vidare. Flyttat hit, ordnat ny bostad och jobb. Jag tycker otroligt synd om de här grabbarna, säger sportchefen Krister Henningsson.

Han har arbetat ideellt i 35 år för Varbergs Vipers. Inför säsongen har han värvat nya spelare som alla har rymts inom den budget som han trodde gällde.

Han berättar att han inte har fått veta exakt hur dålig ekonomin är. Och han är besviken för att styrelsen inte lät honom veta att spelarna skulle sägas upp.

– De sade bara att det inte fanns några pengar, ekonomin var inte bra och att de skulle bli nollönade då. De ville egentligen helt enkelt riva kontrakten.

Det här fick även tränaren Jonas Johnson att säga upp sig med omedelbar verkan.

– Jonas sade upp sig i går. Han sa "nu räcker det, nu är jag trött på det här". Man kan inte hålla på så här. Man kan inte jobba så här, förklarar Krister Henningsson.  

Med två veckor till seriepremiären är det frågan om Varberg Vipers överhuvudtaget kommer kunna spela.

– Vi har inga tränare eller lagledare vad jag vet. Och jag tror inte vi har spelare heller. Så det blir väl J18-laget som får kliva upp där och spela då. Men det är ju en parodi på hockey i så fall, för det funkar ju inte, säger sportchefen.

Jag är jätteledsen och besviken. Jag tycker ju väldigt mycket om klubben som man har jobbat för i alla dessa år, ideellt arbete i alla år.

Vilka svar vill du ha från styrelsen?

– Nej, jag är så pass bitter nu att jag vet inte om jag vill ha några svar. Jag ska trösta mina spelare och hjälpa dem till andra klubbar och stötta dem.

Jag tror inte gubbarna vet nånting, de irrar runt i omklädningsrummet och vet inte vart de ska ta vägen.

– Vi i sportgruppen har inte fått reda på detta, att de skulle ha det här mötet. Jag tycker att man går till sportgrupp före man går till spelare eller tränare. Det är ju vi som har skött de här sakerna.

Att klubben har haft ekonomiska bekymmer sedan länge känner sportchefen till, men eftersom han har hållit sig till den budget som han blivit tilldelad, har han svårt att förstå det drastiska beskedet.

– Vi har hållit oss strikt efter den lagda budgeten. Stenhårt har vi jobbat på den.

Hur överraskad är du?

– Ja litegrann, på grund av att de har sagt att till oss det såg bättre ut. De har även sagt det till Jonas. Och de har tillsatt en marknadsgrupp som jobbar med sponsring.

– De borde vi har fått signaler på detta i juli, att budgeten ni har inte kommer hålla.

Sekreteraren i Vipers styrelse, KG Öhman, säger till P4 Halland att förhandlingar med spelartruppen pågår och att man hoppas på en lösning.

– Vi måste veta vad vi har för förutsättningar innan vi vet vad som kommer hända, säger han.

I övrigt hänvisar han alla frågor till styrelseordföranden Pierre Bäck. P4 Halland har hittills utan framgång sökt Bäck under fredagen.