Migrationsverket pressar priserna för asylboenden

1:37 min

Företagen bakom asylboendena Klackbergsgården i Norberg och Norrbygården i Fagersta har tjänat stora pengar på verksamheten. Migrationsverket tycker att vinsterna ibland är alldeles för stora.

- Det var en av orsakerna till att vi gjorde en ny upphandling i våras där vi ställde högre krav på kvalitet och också sa att vi vill ha lägre avgifter. Vi vill ha högre kvalitet och lägre kostnader för de skattemedel som vi använder, säger Lars Brånn som är enhetschef på Migrationsverket i Västerås.

För två veckor sedan avslutade Migrationsverket asylboendet Klackbergsgården i Norberg på grund av trångboddhet och brister i bland annat mathållning och hygien.

Under två år har Västeråsparet Nina Åström och Mats Nilssons bolag fakturerat Migrationsverket drygt 31 miljoner kronor för den här verksamheten.

Norrbygården i Fagersta som ägs av bolaget Kulthammar AB, har fått liknande kritik som Klackbergsgården. Kulthammar AB ägs av Leif-Ivan Karlsson som i den nya TV-serien "Karlssons" ogenerat visar upp sitt liv med lyxvillor i både Sverige och USA, sin motorbåt värd tio miljoner kronor och bilar för många miljoner kronor.

Kulthammar fakturerade 2014 Migrationsverket för 49 miljoner kronor och gick med 5,7 miljoner kronor i vinst.