Karlskogapolitikerna vill skynda på ombyggnad av dödskorsningen

1:22 min

Det krävs snabba åtgärder för att hindra svåra olyckor i Ekebykorset i Karlskoga. Det menar kommunledningen som kan tänka sig tillfälliga lösningar på E18.

Den svåra dödsolyckan i Ekebykorset i Karlskoga för några veckor sen får politikerna i kommunens ledning att reagera.

– Vi är så pass desperata så att vi skulle nästan ställa upp på vad som helst för att få till en säkrare genomfart, det säger Sven-Olof Axelsson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande.

Han tycker att Trafikverket borde kunna snabba på en ombyggnad av vägkorsningen. Även Moderaternas Tony Ring, oppositionsråd är inne på samma linje och stödjer kravet på att nåt måste hända.

Trafikverket har redan gjort en utredning om hur E18 genom Karlskoga kan bli säkrare, och Ekebykorset är prio ett. Men det tar tid, inte förrän år 2019 väntas en byggstart.

– Det är för långt fram. Vi måste hitta någon lösning redan nu, tycker Sven-Olof Axelsson (S).

Men ska det bli en bra lösning för Ekebykorsningen så måste planeringsarbetet få ta sin tid. Det menar Ylva Gustafsson Höjer som är enhetschef på Trafikverket i Eskilstuna.

– Det går ju väldigt mycket trafik på E18, och det här är ju en korsning och lösning som ska leva länge. Det tar den tid det tar, men vi tror att det blir en bra lösning när den är färdig, säger Ylva Gustafsson Höjer.

Sven-Olof Axelsson ska försöka få upp frågan på högre nivå inom Trafikverket. I väntan på att ombyggnaden av korsningen i Ekeby verkligen blir av tycker han det går att göra tillfälliga lösningar.

– En tycker ju att en kunde smalna ihop vägen, sätta upp fartkameror, ett och annat fartgupp kanske inte vore fel, föreslår Sven-Olov Axelsson (S).

Men på Trafikverket tror man inte på tillfälliga lösningar.

– Det kan till och med vara kontraproduktivt att man sätter upp lösningar som i sig blir trafikfarliga, att vi åstadkommer olycksrisker. Vi måste ju också jobba för att trafiken kommer fram, förklarar Ylva Gustafsson Höjer.