Samhälle

Kjell Albin Abrahamson blir nätkrönikör

16 min

Författaren och tidigare SR-journalisten Kjell Albin Abrahamson från Alsen blir ny krönikör på en nätbaserad mediesajt. Han intervjuades i P4 Jämtland Förmiddag.

Den tidigare utrikeskorrespondenten på Sveriges Radio har i många år skrivit krönikor i Länstidningen, Östersund, men det uppdraget är nu avslutat. Kjell Albin tycker att avskedet skulle varit bättre. Han tror också att det ligger politiska motiv bakom beslutet snarare än publicistiska.

- Det hade suttit fint med de fyra bokstäverna T-A-C-K. Och det petades väldigt mycket i mina krönikor mot slutet, säger han. Men nu går jag vidare och blev mycket glad när jag fick det nya uppdraget.

Kjell Albin Abrahamson kommer fortsättningsvis att verka som gästkrönikör på sajten Ledarsidorna.se som säger sig ha som sin publicistiska idé att vara "den ledande granskaren av ledarsidor men även driva granskande opinionsjournalistik i ständig opposition mot makten. Oavsett partifärg."

- Det är roligt att nå nya läsare. Jag har ju tidigare bara jobbat på "gammelmedia" som tidningar och radio. Men jag märker nu efter det stora gensvar jag fått att jag underskattat genomslagskraften för liknande sajter.

Sin första krönika ägnar Kjell Albin Abrahamson åt Sveriges utrikespolitik som han beskriver som "pompös".

Länstidningens redaktionschef Lars Björklund säger i en kommentar till SR Jämtland angående intervjun att det inte finns några politiska motiv till uppsägningen av Kjell Albin Abrahamson.

- Vi gjorde en stor omläggning och nysatsning i våras kring våra krönikörer i ett led att komma närmare våra läsare. Flera av dem fick sluta och det hela har inget att göra specifikt med Kjell Albin, menar han.