Bakteriesmitta testas mot zikamygg i flera länder

1:42 min

Flera länder testar att sprida myggor som infekterats med wolbachiabakterier som ett sätt att stoppa zikaepidemin. Försök har redan gjorts i Brasilien och nu följer bland annat USA och Kina efter.

– Det verkar inte hjälpa när de sprutar giftrök från sina stora motordrivna aggregat mot myggen här i grannskapet, säger 19-åriga Bruna Barbosa i Recife Brasilien.

Hennes dotter har fötts med förkrympt huvud och hjärnskador på grund av zikasmitta under graviditeten.

Världshälsoorganisationen håller med och skriver i en rapport att giftbesprutning leder till resistenta myggor. Att städa bort varenda liten pyts med stillastående vatten där Aedes aegyptimyggan lägger sina ägg är däremot effektivt, men dyrt och tidsödande.

Två andra metoder som WHO rekommenderar är att släppa ut genförändrade mygghannar som ger defekta larver, eller att sprida labbmyggor som infekterats med wolbachiabakterier och som för smittan vidare när de parar sig.

Bakterierna gör inte myggen sjuka, men sjukdomsvirus kan inte längre föröka sig i myggens kroppar och smitta oss människor. Det gäller både för dengue, zika och som det verkar också för sjukdomarna chikungunya och gula febern.

– Att infektera vilda myggor i ett område med wolbachiabakterier är billigt, enligt forskaren Luciano Moreira i Belo Horisonte som leder den Brasilianska delen av det internationella eliminera Dengueprojektet.

Wolbachiasmittade myggor har nu spritts i Australien, Vietnam, Indonesien, Colombia, Brasilien, Kina och USA.

Mer om hur myggen som sprider bland annat zika och dengue kan bekämpas blir det i vetandets Värld idag 12.10.