Olika svårt att få serveringstillstånd

1:52 min

Det är fortfarande stora skillnader mellan kommunerna när det gäller serveringstillstånd. Det visar en undersökning som intresseorgansiationen Näringslivets Regelnämnd gjort. Det kan skilja många tusenlappar i avgifter och handläggningstiderna kan variera mellan en och 12 veckor.

– Skillnaderna är större än de skulle behöva vara. Det finns kommuner som är likvärdiga, men ändå skiljer det väldigt mycket i till exempel handläggningstid eller i kostnader, säger August Liljeqvist som gjort rapporten.

Nästan 90 procent av landets alla kommuner har svarat på enkäten som visar att ett serveringstillstånd exempelvis kostar runt 1 500 kronor i Staffanstorp, Svallöv och Kalix – medan det kostar över 11 000 i till exempel Stockhom, Vansbro och Östersund. I Mora kostar det närmare 15 000.

Det här ska vara ett självkostnadspris och borde inte skilja så mycket enligt Näringslivets Regelnämnd – som gjort undersökningen och som är en intresseförening som granskar regler för företag.

Moamed Henaien driver idag en restaurang i ett rött trähus längst ut vid småbåtshamnen i Hästholmen vid Vättern i Ödeshögs kommun. Han har haft över tio krogar i exempelvis Sälen, Stockholm och Karlskrona.

– När man ser att man har myndigheterna vid sin sida fortsätter man med sitt projekt, säger han.

Det var smidigt att få tillstånd i den lilla kommunen Ödeshög säger han. Kommunen har låga avgifter och har minskat sina handläggningstider mest sedan den förra undersökningen 2012 – dels efter påstötningar och dels för att locka dit fler företagare, enligt det kristdemokratiska kommunalrådet Annicki Oscarsson.

– Vi vet att det är avgörande för en liten kommun, för att krögare ska trivas här, så behöver det finns en sådan här enkelhet, en smidighet och snabbhet. Men också för att fler ska vilja komma hit och etablera sig, då får inte kommunen bli en bromskloss.