Nyanställda beskylls för seg asylprocess på Migrationsverket

2:27 min

I en intern granskning från Migrationsverket går chefer och andra medarbetare hårt åt de nyanställda på myndigheten.

I rapporten skylls den långsamma handläggningen på unga medarbetare som påstås jobba för långsamt. 

Men rapporten möter skarp kritik. 

– Idag har vi sökande från väldigt många fler länder, i många fall är ärendena betydligt mer komplicerade, vi har en annan lagstiftning att ta hänsyn till. Det ser kort sagt inte ut som det gjorde förr, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket

I rapporten hävdas det att varje handläggare i dag utreder ett ärende per vecka, jämfört med tre per vecka under flyktingkrisen på 90-talet och kraven på själva handläggningen har höjts.

Man kräver högre noggrannhet och omfattande dokumentation. 

– Författarna vill införa det som tidigare har kallats pinnjakt. Hur många beslut varje beslutsfattare ska fatta varje vecka och så ska detta följas upp löpande. Vår farhåga är ju att det blir för stort fokus på just den så kallade pinnjakten, och med det fokuset i huvudsak finns det risk för att kvalitén blir lidande, säger Fredrik Bengtsson.

I den interna rapporten intervjuas 34 chefer och andra medarbetare som raljerar över okunnigheten och segheten hos de nyanställda, hur de segar med uppdragen och hur en "kaffelatte-kultur" införts.

En handläggare som läst rapporten reagerar på hur sättet som rapportförfattarna räknat och säger till Ekot att man delat antalet beslut på alla anställda, även de som inte arbetar med handläggningen.

– Alla mina kollegor, inklusive jag själv, sliter för att producera våra 100-150 beslut per år. Att inte räkna mer ordentligt och sen anklaga oss för att bara skriva ett beslut i veckan, det är inte speciellt schysst. Jag hade skrivit drygt 95 beslut innan min semester, säger handläggaren som vill vara anonym.

Handläggaren säger också att ett stort problem under 2015 var kravet på att samtliga syriska handlingar skulle id-granskas.

– Vi kunde inte gå till beslut förrän vi fick besked från id-enheten fast ärendet i övrigt var klart. Folk satt och väntade på boendena och mejlade och ringde. Vi fick avfärda med ”ditt id-kort är inte granskat”. I dagsläget ska vi bara i undantag granska syriska handlingar. Hade vi från början fått de direktiven som vi har nu, ett år för sent, hade vi "lata" 80-talister kunnat producera mycket mer, säger handläggaren.

Migrationsverkets generaldirektör får rapporten på måndag och ska då ta ställning till de rekommendationer som den föreslår.