Ja till pengar för assisterad befruktning

1:14 min

Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd säger ja till att tillföra mera pengar till Skånes Universitetssjukhus så att behandlingen av ensamstående kvinnor som vill bli mammor ska komma igång.

– Det väsentliga är att man blir uppsatt på en gemensam väntelista - tillsammans med de par som finns. Jag tycker att vi fullföljer lagstiftningen som antogs i riksdagen, säger miljöpartisten Anders Åkesson är regionråd och vice ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

Den nya lagen som ger ensamstående kvinnor samma rätt som ofrivilligt barnlösa och samkönade par till assisterad befruktning började gälla 1 april. Men hittills har man på de flesta landsting i Sverige inte ens kunnat anmäla sig, men nu ska det bli ändring i Skåne.

Civilståndet ska inte avgöra om blir uppskriven på listan eller ej. Det är dock fortfarande oklart hur lång väntetid det rör sig om. Ett skäl till att det dröjt, och att köerna är långa även för andra som behöver behandling är att verksamheten är dyr. 

I Skåne väntas beslutet nu kosta åtta miljoner extra per år. Miljöpartisten Anders Åkesson är besviken på den rödgröna regeringen.

– Personligen tycker jag att om man lägger ett uppdrag från riksdag och regering så ska finansieringsprincipen gälla. Om man bestämmer att landsting och kommuner ska göra något så ska det följa med pengar för de ökade kostnader som vi kan förväntas få, säger han.