Åkesson vill vara "socialt samvete" i högerregering

1:44 min

I dag höll Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sitt sommartal i hemorten Sölvesborg. Han talade bland annat om att det mest naturliga för Sverigedemokraterna skulle vara att sitta i en regering tillsammans med Kristdemokraterna och Moderaterna – och att Sverigedemokraterna i en sådan regering skulle fungera som ett "socialt samvete".

– Vi är ju ett socialkonservativt parti och kan bli ett socialt samvete där Moderaterna brister, det vill säga när det handlar om utsatta grupper, som barnfamiljer, fattigpensionärer, offentliganställda eller kvinnodominerade yrken. Där har Moderaterna brustit under sina åtta år vid makten, och där kan vi bidra med ganska mycket för att förbättra situationen för exempelvis fattigpensionärer, säger Jimmie Åkesson. 

Redan i höstas gick Sverigedemokraterna ut med att det mest naturliga för dem skulle vara att sitta i en regering med Kristdemokraterna och Moderaterna. Men än så länge har det inte funnits någon dialog mellan partierna och Sverigedemokraterna, säger Jimmie Åkesson.

– Nej, vi har inte haft någon dialog. Och om man lyssnar på Anna Kinberg Batra så hoppas hon ju fortfarande på att kunna bilda regering med bara alliansen, men vi har ju ett opinionsläge som någorlunda verkar ha satt sig. Då förstår hon också att det där kanske inte kommer att bli verklighet, och då är det rimligt att hon vänder sig till oss och är beredd att prata med oss innan valet.

Förutom ämnen som utsatta områden och brexit var det det mycket fokus på fattigpensionärer i Jimmie Åkessons sommartal som han höll i Sölvesborg i dag. Sverigedemokraterna vill höja garantipensionen med tio procent och i dag meddelade Jimmie Åkesson att partiet bara kommer att ge sitt stöd till en regering som förbättrar situationen för fattiga pensionärer. Exakt hur en sådan förbättring skulle se ut har man inte formulerat, men höjd garantipension skulle kunna vara en väg.

– Eller om man på något annat sätt ökar de ekonomiska villkoren för de fattiga pensionärerna. Sedan är det en förhandlingsfråga vilka förslag man är beredd att lägga fram. Men vi har lagt fram våra förslag om höjd garantipension till exempel, säger Jimmie Åkesson.