Många civila döda i norra Syrien

1:08 min

Turkiets operation i norra Syrien fortsätter. En turkisk soldat dödades i strider igår och enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters har Turkiet flygbombat områden som kontrolleras av syriskkurdiska YPG. Uppgifterna varierar, men mellan 25 och 75 människor rapporteras ha dödats i turkiska anfall i norra Syrien i dag.

Med artilleribeskjutning och flygbombning ska Turkiet i morse ha slagit till mot syriskkurdiska YPG i norra Syrien, enligt armékällor till nyhetsbyrån Reuters.

Turkiets Syrienoperation inleddes i veckan tillsammans med gerillagruppen Fria syriska armén. Målet är att rensa gränsområdet mellan länderna från terrorister. För Turkiets del innebär det att man slår till mot både IS och syriskkurdiska YPG som man menar är kopplade till PKK-gerillan.

Samtidigt har flera sprängattentat genomförts i Turkiets östra regioner.
Igår kväll sköts raketer mot Diyarbakirs flygplats. PKK-gerillan pekas ut, men har inte tagit på sig dåden.

Turkiet vill inte att YPG kontrollerar områden nära sin gräns. USA har samarbetat med YPG för att bekämpa IS, men också stött Turkiets operation.

Den amerikanske utrikesministern John Kerry sade igår vid ett möte i Genève med sin ryske kollega Sergej Lavrov, att USA gett ett begränsat stöd till YPG men att man inte stödjer idén om kurdiskt självstyre i regionen. Ryssland å sin sida är kritiska till Turkiets operation eftersom den inte förankrats hos Syriens ledning.