Många besökare på Antikrundans inspelning i Karlstad

6:00 min

SVTs program Antikrundan har just nu inspelningsturné runt om i Sverige och under söndagen gästade de Karlstad och Värmlands museum. Redan klockan sju så var de första besökarna på plats i kö för att få sina prylar värderade.

– Jag har köpt den här mässingbaggen på en auktion för tre-fyra år sen. Jag köpte den för att jag tyckte den var fin. Nu hoppas jag på att få reda lite på var den kommer ifrån, om den är svensk eller om den är utländsk. Det är klart att det vore jättekul om den var värd någonting, säger Viktoria Grännsjö som var en av de första på plats i kön till inspelningen av Antikrundan i Karlstad.

Klockan 12.00 slogs dörrarna upp och kön av besökare, som hade växt till sig rejält, vällde in för att få sina prylar värderade av experterna på plats. Tydligen så är det ofta allmoge saker som värmlänningarna har med sig när Antikrundan gästar länet men nu satsar man också på ett nytt område, nämligen vintagekläder.

– Hittills har jag mest sett kläder, det har varit klänningar ifrån framför allt 50 och 60-talet och några väskor av det äldre snittet, berättar Malin Sveholm är expert på vintagekläder för Antikrundan.

Och det kan finnas rejält med slantar inom vintagekläder.

– Det kan röra sig om ganska höga belopp men det är kopplat till de internationella modehusen eller några fåtal utav de svenska modehusen som har funnits och då talar vi perioden mellan 1940 och 1960 ungefär. Men annars så är det ju väskor och accessoarer av olika slag som kan kosta lite mera. Värdemässigt så ligger en okänd klänning tillverkad under 60-talet på ett par hundralappar men en tidig koffert från Louis Vuitton på ungefär hundratusen kronor. Så det är en väldigt spridd bild, säger Malin Sveholm.

Inspelningen av Antikrundan i Karlstad lockade också till sig Eva Nilsson från Sunne som hade tagit med en hel resväska full med olika saker.

– Ja, det är lite blandat. Böcker, porslinshund och gamla leksaker bland annat. Det här är inga stora grejer inte, det är bara lite roligt att veta vad man har för någonting, för de här sakerna kommer från mitt gamla föräldrahem, berättar Eva Nilsson.

Men för Viktoria Grännsjö som fick sin mässingbagge värderad under inspelningen så blev det dessvärre inga tydliga svar. Förutom vilket material den är av.

– Den var av brons. Den är troligen från Kina eller Indien. Men han sa också någonting om att den kan vara från Europa någonstans. Men när de tillverkades så var det en ganska stor mängd som tillverkades tydligen. Jag tror inte riktigt att han kunde säga vad den var värd, det var nog inget större värde i den, berättar Viktoria Grännsjö.