Fotboll

Rosengård vann cupen

2:36 min

Hennes OS slutade i tårar inför ett fullsatt Maracaña. Men under söndagen fick Marta i varje fall en liten revansch när hon på egen hand såg till att Rosengård satte stopp för Linköpings dominans i svenska cupen.

– Jag har inte haft det så lätt efter OS-förlusten men man måste gå vidare och idag hade jag en möjlighet att börja glömma bort det som fortfarande gör ont, säger Marta till Radiosporten.

Inför söndagens cupfinal visste inte Linköpings supportrar hur det känns att förlora en cupfinal. Under de senaste tio åren hade laget tagit sig till fem finaler och vunnit samtliga, senast i fjol mot årets motståndare FC Rosengård.

Men den här gången räckte inte svensk elitfotbolls främsta cupspecialister till. Rosengård kontrollerade matchen från första minuten och vann till slut komfortabelt med 3-1.

Stor segerarkitekt för hemmalaget blev inte oväntat superstjärnan Marta. Med några minuter kvar av första halvleken, där Rosengård dittills bjudit på småtrevligt anfallsspel utan att skapa några klara målchanser, hittade brasilianskan lagkamraten Lotta Schelin som distinkt avslutade vid Cajsa Anderssons vänstra stolpe.

Målet var sommarvärvningen Schelins första i Rosengårdströjan, och cuptiteln är även den första titeln som den meriterade landslagsanfallaren inkasserat på hemmaplan.

Andra halvlek hade knappt hunnit starta innan det var dags för Marta att fortsätta sin show. Lekande lätt gjorde tog hon sig förbi tre Linköpingsförsvarare innan hon chippade bollen till bortre stolpen där Lieke Martens stötte in bollen.

Formstarke Stina Blackstenius reducerade på nick med 67 minuter på klockan, men bara minuten senare var Marta framme igen och pricksköt säkert in hemmalagets tredje mål. En skön revansch för brasilianskan, vars OS på hemmaplan slutade snöpligt efter förlust i semifinalen mot Sverige på straffar.

Utöver Marta fanns hela sju färska OS-silvermedaljörer på planen, och arrangörerna hade hoppats att dessa skulle locka en storpublik till matchen. Den underhållande matchen följdes till slut av 2 057 personer - mindre än hälften jämfört med fjolårets final i Linköping.

Cuptiteln är den första för FC Rosengård sedan 1997 då laget fortfarande hette Malmö FF.