Razzia ska ge bättre tryck i däcken

1:39 min

Allt färre bilister kör på slitna däck med dåligt mönsterdjup. Men lufttrycket är det ganska få som bryr sig om, trots att rätt tryck i däcken både sparar pengar och gör färden säkrare.

Dåliga däck tros vara en bidragande orsak bakom var sjunde dödsolycka, enligt finsk forskning. Därför genomförs däckrazzior runt om i landet för att komma åt problemet.

– Det här var dåligt, säger Mehdi Wijk.

Han har kontrollerat lufttrycket i däcket på en av bilarna som vinkats in vid en kombinerad trafikkontroll och däckrazzia i Grums i Värmland. En av de sex orter i landet där däckrazzior kommer att genomföras under veckan.

– Det var för lite luft. 2,5 ska det va, men här var det 2,2.

I stort är både Mehdi Wijk och poliserna på plats överens om att det överlag ser bra ut med däcken på de kontrollerade fordonen. Men såklart finns det undantag. Ibland beläggs bilarna med körförbud och den här morgonen är det en bil som har fått ställas åt sidan i väntan på bärgare. Ett av däcken hade pyspunka.

Att kontrollera däcken vid däckrazziorna är frivilligt men de flesta av bilisterna som har vinkats in av polisen här väljer ändå att låta kontrollanterna mäta lufttryck och spårdjup på däcken efter att de visat körkort och gjort alkotest. Bakom razziorna står NTF, bilprovningen, polisen, VTI och däckbranschens informationsråd.

Vid fjolårets razzia var det en av fyra bilar som hade minst ett däck med 3 millimeter eller mindre mönsterdjup, vilket klassas som slitet. Sedan razziorna infördes för drygt tio år sedan har resultaten blivit bättre. År 2005 var det 6,5 procent av de kontrollerade bilarna som hade däck med så slitna däck att de var olagliga.

Förra året var siffran nere på 2,4 procent. Så allt fler kör med bra däck, men lufttrycket däremot är det fortfarande många som inte har koll på, trots att det ska kontrolleras en gång i månaden enligt rekommendationerna, säger Anna Jansson på NTF Värmland.