Kyrkans ekologiska trädgård sprider budskap

2:18 min

Frustuna församling, i Gnesta, har sedan ett par år anlagt en ekologisk trädgård för att göra egna buketter.

Under regntunga skyar prunkar församlingens ekologiska trädgård, och lyser upp den annars gråa måndagsmorgonen med olika nyanser av lila, gult och rött.

– Det var bara gräsmatta här innan, men för två år sedan anlade jag en blomsterodling, en bukett-trädgård som kom till ur en önskan att vara självförsörjande på blommor till altaret, berättar Anna Sánchez Lindström, trädgårdsmästare i Frustuna församling.

Församlingen förvaltar tre kyrkor och i verksamheten har de färska blommor på altaret varje vecka. 

Dessutom får både församlingshem och besökande musiker blommor från trädgården.

– När frågan kom upp sa jag ja direkt, jag älskar blommor och vet att det tilltalar folk.

I trädgården finns både sommarblommor och perenner, blommor som återkommer år efter år.

– Jag tänker att den här trädgården ska växa och bli mer än bara en altarbukett-trädgård. Och jag vill gärna att folk som går i den och sitter ner och njuter av den känner något i hjärtat. Jag tänker att den hjälper människor att komma bort lite från sig själva kanske, att vara i nuet. Och får man en känsla blir det lättare.

Att trädgården är ekologisk innebär att den sköts miljövänligt och naturliga gödningsämnen, som ko- och hönsgödsel, och till bevattningen används nässelvatten.

– Jag tänker att vi inte kan vara trovärdiga som organisation om vi inte brukar jorden på ett miljövänligt vis, vårdar vår skapelse, förklarar Anna Sánchez Lindström.

Dessutom består trädgården av en liten kompostlänga, där de odlar pumpor.

Nu under hösten förknippar nog många pumpor med Halloween, hur ser ni på det?

– Vi firar ju Allahelgona, och det är ju inte med pumpor. Men vi har diskuterat om man kan ha pumpor på altaret och de har ju vackra färger, så vi får se.