Mer om "Vad är en dramaklassiker?" och de medverkande i Dramaklubben

Samtalsledaren och förläggaren Alle Eriksson slår i höst upp dörrarna till de mest spännande hörnen av Drama-arkivet i P1 och bjuder in gäster för att vrida och vända på klassiska föreställningar. Är det bra? Är det dåligt? Varför ska vi lyssna till klassikerna? Följ med på en utmanande resa genom fyra klassiska draman.

Alle Eriksson har tillsammans med Sveriges Radio Drama valt ut fyra klassikerpärlor ur Drama-arkivet i P1 som kommer att sändas under hösten - Hon kräver upprättelse av Simone de Beauvoir, Fröken Julie av August Strindberg, Berättelsen om O Pauline Réage/Anne Desclos och Rödluvan och vargarna av Angela Carter.

Genom samtal och diskussioner som ackompanjerar verken får lyssnaren följa med på ett äventyr genom Drama-arkivet i P1, där nya frågor väcks om det gamla.

"Drama-arkivet i P1" hittar du där poddar finns eller i Sveriges Radio Play. I Drama-arkivet i P1 hittar du också fler spännande verk ur Sveriges Radios dramaskatt.

Medverkar i samtalen gör Åsa Sarachu, Aleksa Lundberg och Carl-Michael Edenborg.

Om samtalsledaren och gästerna:

ALLE ERIKSSON arbetar som förläggare på barn- och ungdomsboksförlaget Rabén&Sjögren. En av hennes favoriter bland dramaklassikerna är "En druva i solen" av Lorraine Hansberry, men också allt av Suzanne Osten. Alle har även arbetat som bibliotikarie, drivit eget förlag och haft en bokhandel. 

ALEKSA LUNDBERG är transaktivist och arbetar för att lyfta transperspektivet och att syna tvåkönsnormen. Till yrket är hon skådespelare, dramatiker, regissör och journalist. Aleksa har redan tidigare grävt i våra arkiv då hon gjort inledningar till två föreställningar från Radioteaterbiblioteket: ”Förvandlingen” av Franz Kafka och Luigi Pirandellos ”Alla har rätt”.

Inledningen till "Förvandlingen"

Inledningen till "Alla har rätt"

ÅSA SARACHU är en av förläggarna på Rosenlarv. Rosenlarv är ett feministiskt förlag som upptäcker storheter man inte trodde fanns och återutger böcker som borde ha blivit klassiker. Många författarskap har skuffats undan ur litteraturhistorien, trots hög kvalitet och samtida popularitet. Åsa Sarachu har också hon grävt i våra arkiv då hon gjorde en inledning till (den nu så aktuella klassikern i och med SVTs sändningar av ”The Hollow Crown”) Rickard III. Åsa Sarachu är också huvudredaktör för boken "Är de här för att stanna nu?: Teaterarvets akilleshäl". En inledning kvinnors förhållande till maktens män och Shakespeares nya vägar.  2008 var hon en av initiativtagarna till Stockholms stadsteaters projekt Modärna kvinnor.

Inledningen till "Rickard III"

CARL-MICHAEL EDENBORG är idéhistoriker, förläggare, litteraturkritiker och grundare av Vertigo förlag. Han är också författare med titlar som (den Augustnominerade) romanen ”Alkemistens dotter” (2014). Romanen om Händel ”Mitt grymma öde” (2012) samt ”Över gränsen och andra erotiska noveller” (2014) bland mycket annat. Under gamla Radioteaterns satsning ”Radiosex” bidrog Carl-Michael Edenborg med ett par alster under pseudonymen Gunnar Blå: ”Livets gåva” och ”Cykelreparatörskan”, vilken han själv läste in. 

Inspelning: Eric Nyblaeus. Producent: Marie Jansson.


Föreställningarnas sändningsdatum

  • 25 september: Hon kräver upprättelse av Simone de Beauvoir
  • 23 oktober: Fröken Julie av August Strindberg
  • 20 november: Berättelsen om O av Pauline Réage/Anne Desclos
  • 18 december: Rödluvan och vargarna av Angela Carter