Dammig videomusikgala har blivit angelägen

2:55 min

Beyoncé skapade mest rubriker och vann flest priser vid nattens MTV-gala. Med sig på röda mattan hade hon också fyra mödrar till fyra ihjälskjutna svarta män. Och politikens närvaro är det som gör att den här galan fortfarande känns angelägen, menar Kulturnytts Lisa Bergström.

Fotograferna flockas. De står på rad, Beyoncé med Lezley McSpadden-Head, Sybrina Fulton, Wanda Johnson och Gwen Carr.
En världsstjärna och fyra mödrar som förlorat sina söner efter det att de skjutits till döds av poliser och vakter.
De har blivit viktiga perosner för Black lives matter rörelsen.

Hon vet vad hon gör Beyoncé. En gala är inte bara en gala, en gala är bilder och publicitet i en lång tid efteråt.

Själva videon i sig har ju sen länge reducerats till en sorts ursäkt för att lägga upp låtar på Vimeo och Youtube. Så det videogalan blir är unika liveuppträdanden, spridningsbara ögonblick, som inte längre är så långt från verkligheten.

Den glammiga världen svävar inte längre i en egen bubbla.

Politik och ställningstaganden har blivit en lika viktig ingrediens som en bra låt eller look. Därför känns Britney Spears comeback på galan blekt i jämförelse, vad brinner hon för?

Alicia Keys delar ut pris och börjar med att säga att det är 53 år sedan Martin Luther King höll sitt I have a dream-tal.
Hon står där osminkad och börjar sjunga ac apella. Det känns helt självklart. Och i tiden.

Beyoncés dansare landar i en formation av kvinnomärket. De mördade unga männens mödrar kommer snart att dyka upp i alla glammiga tidningar som rapporterar om galan.

Jag har skrattat åt den gamla låtdängan "Video killed the radiostar" och tänkt att vi var naiva som trodde att videon skulle segra över ljudet.

Men i natt så blev det klart att "politics saved the video star" för plötsligt är en dammig videomusikgala det angelägnaste som hänt i musikvärlden på väldigt länge.