STUDIO ETT MÅNDAG 29 AUGUSTI

Så blir SD:s roll efter nästa val

18 min

I helgen sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han vill bilda regering med Moderaterna och Kristdemokraterna. Det här avfärdar moderatledaren Anna Kinberg Batra, men hur tydlig är hon egentligen när det gäller framtida relationer till Sverigedemokraterna? Debatt mellan Helle Klein, chefredaktör på Dagens Arbete, PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri och Dick Erixon, chefredaktör på sverigedemokratiskt ägda Samtiden.

Det var i sitt sommartal i Sölvesborg i lördags som Jimmie Åkesson slog fast att han vill sitta i regering tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna efter nästa val. Ett samarbete med Sverigedemokraterna är inte aktuellt, svarade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra i SVT:s Agenda igår.

Men hon poängterade samtidigt att hon inte kunde ta ansvar för hur andra partier röstar.

Helle Klein, som är chefredaktör på Dagens Arbete, tycker att moderatledaren måste sätta ner foten tydligare.

– Jag uppfattar det som att hon balanserar två krafter inom sitt eget parti. Där den ena opinionen är väldigt stark för att man ska samarbeta med SD och släppa upp dörren för SD, medan jag tror att hon själv inte vill det.

Men PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, menar att Anna Kinberg Batra hade ett tydligt budskap, nämligen att hon kan tänka sig att ta makten med passivt stöd av Sverigedemokraterna.

– Hon var tydlig med att säga att principerna som gällde vid regeringsbildningen 2014 kommer inte att gälla 2018. Största konstellation kommer per automatik inte vinna regeringsmakten. Den robotartade inställningen som Fredrik Reinfeldt hade kommer inte att gälla. Hon ansluter sig till Löfvens linje. Han gav inte heller något tydligt svar, säger han.

Dick Erixon, chefredaktör på sverigedemokratiskt ägda Samtiden, tror att vi ser blockpolitikens upplösning.

– Det blir en spännande valrörelse. Vi är i stora delar tillbaka till en tid där man gör upp efter val. Alliansen knakar i fogarna för det är inte bara höger och vänster i ekonomiska frågor som gäller utan andra värderingsfrågor där skillnaderna är större.

I intervjun i Agenda kallade Anna Kinberg Batra också Sverigedemokraterna för rasistiska.

–  Det här är skälet till att Moderaterna inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Men man öppnar för att ta makten med hjälp av SD och det tycker jag liknar Socialdemokraternas förhållningssätt till gamla VPK. Man brännmärkte dem som demokratiskt opålitliga, uteslöt dem från känsliga utskott i riksdagen och satte säkerhetspolisen på dem. Men man tvekade aldrig att ta makten med hjälp av dem. Man samarbetade inte, men man accepterade deras röster, säger PM Nilsson.

– Där kan man ju säga att socialdemokraterna verkligen tog striden mot den gamla kommunismen. Nu gäller det att moderaterna vågar ta striden med det högerextrema och rasistiska SD och där tycker jag att Anna Kinberg Batra var befriande tydlig när hon kallade SD rasistiskt, men samtidigt är det ju helt omoraliskt att hon kan tänka sig ha dem som ett regeringsunderlag, säger Helle Klein.

Dick Erixon tycker att det är trams att kalla Sverigedemokraterna rasistiskt.

– I synnerhet när Moderaterna just har tagit Sverigedemokraternas politik i stora avseenden. Skulle hon mena allvar med det skulle hon ju stämpla sig själv som rasistisk.

På frågan om vilken regering Sverige har efter nästa val kommer det olika bud:

– Jag tycker den norska lösningen är intressant med högerpartiet och uppstickarpartiet Fremskrittspartiet , säger Dick Erixon.

– Jag tror Löfven kommer sitta kvar på ett mandat som innebär en mycket restriktiv migrationspolitik och vilket slags stöd i riksdagen som kommer göra honom till statsminister får vi se , säger PM Nilsson.

– Jag siar inte, jag håller mig till verkligheten, säger Helle Klein.