Var inte tillräckligt "traditionellt svensk" – SOS barnbyar säger upp samarbetet med rekryteringsfirman

1:39 min

Sofia gick inte vidare i rekryteringen till jobbet hos SOS Barnbyar. I ett samtal med rekryteringsfirman fick hon höra att hon inte var tillräckligt "traditionellt svensk". Efter P3 Nyheters avslöjande bryter hjälporganisationen nu med rekryteringsfirman. 

Sofia sökte jobb som mentor på ett ungdomscenter för SOS barnbyar. Hon gick inte vidare i rekryteringen. Det gjorde inte heller en kompis till henne som fick konstiga svar av rekryteringsfirman om varför.

Så Sofia ringde upp dem och spelade in samtalet.

Några har vi som har din bakgrund och din yrkeserfarenhet, men som kanske då har ett mer traditionellt svenskt ursprung om man får säga så.

Bryter samarbetet

SOS barnbyar har nu brutit samarbetet med rekryteringsfirman. Det här meddelar de efter P3 Nyheter avslöjande. De skriver på sin hemsida att vad de hör på ljudfilen är oacceptabelt och att det inte återspeglar organisationens värdegrund.

Sofia tycker att det är bra att de slutar jobba med firman men hon är inte helt nöjd över förklaringen.

– Det är dåligt att de fokuserar på att det är en enskild händelse när det faktiskt inte är en enskild händelse. Det här handlar ju inte om ord. Rekryteraren sa också att det här är ett klassiskt sätt att rekrytera på och det är klassiskt och rasistiskt.

Skäms över sitt ordval

Även rekryteringsfirman ber om ursäkt på sin hemsida. De skriver att de handlar om en rekryteringskonsult som uttryckt sig på ett oacceptabelt sätt och som skäms över sitt ordval.