Politiker vill att pojkar och flickor ska idrotta tillsammans

2:20 min

Utbildningsministern Gustav Fridolin tycker att det är dåligt att en skola får ha idrottslektioner där de delar upp killar och tjejer i olika grupper.

På en muslimsk skola i Stockholm har killar och tjejer inte idrottslektioner tillsammans. Skolans rektor säger att det är för att tjejerna inte skulle vara med på idrottslektionerna om de var tvungna att vara tillsammans med pojkarna.

En person anmälde skolan till myndigheten Skolinspektionen på grund av detta. Myndigheten har undersökt saken, och säger att det är tillåtet enligt lagen att göra så.

Nu är många politiker upprörda över detta. Utbildningsministern Gustav Fridolin säger att regeringen ska undersöka om lagen måste ändras. Tv-kanalen Tv4 har intervjuat Gustav Fridolin. Han säger att skolor ska arbeta för att det ska vara jämställt mellan män och kvinnor. Och då kan det inte finnas lektioner där killar och tjejer inte ens möter varandra.

– Alla skolor har ansvar för att jobba både med jämställdhet och att bygga trygga arbetsmiljöer mellan killar och tjejer. Och det kan man ju inte om inte killar och tjejer ens möts, i ett helt ämne, från förskoleklassen till årskurs 9, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

De fyra borgerliga partierna som är i opposition till regeringen är också kritiska till detta. Birgitta Ohlsson är politiker i partiet Liberalerna. Hon säger att flickor och pojkar ska gå i skolan tillsammans, och läsa alla ämnen tillsammans. Hon säger att det är helt fel att dela upp flickor och pojkar på idrottslektionerna.

– Vi ska ha skolor där flickor och pojkar går tillsammans, och läser sina ämnen tillsammans. Det här är totalt fel väg att gå, säger Birgitta Ohlsson från Liberalerna.