Rousseff förklarar sig oskyldig inför kongressen

1:50 min

I Brasilien avgörs just nu framtiden för den avstängda presidenten Dilma Rousseff. Hon står inför riksrätt och anklagad för att ha dolt landets budgetunderskott med hjälp av statliga banklån.

Dilma Rousseff har i dag hållit sitt försvarstal inför Brasiliens kongress och Ekots Latinamerika-korrespondent Lotten Collin har lyssnat på det.

– Hon sa att hon är oskyldig till det hon anklagas för, att hon är förvissad om att hon inte har begått något brott så allvarligt att det motiverar den här riksrättsrättegången och att hon skulle behöva avgå. Hon hävdar att det är en statskupp och poängterar också att Brasilien valde en kvinna i presidentvalet men nu styrs av en regering med bara vita män helt utan kvinnliga ministrar eller svarta brasilianare. Och att de valde ett vänsterprogram men fick en högerregering, återger Lotten Collin.

Lotten Collin säger att Dilma Rousseff troligen kommer att förlora den här omröstningen och att det nu känns mer som att det handlar om att vinna kampen om historieböckerna.

Under måndag kväll pågår det en utfrågning av Dilma Rousseff efter försvarstalet.

– Hennes motståndare understryker att det faktum att Dilma Rousseff deltar i den här utfrågningen innebär att hon legitimerar hela processen och att man därför inte kan se det som ett statskupp. Det är mycket det som är huvudfrågan, är det en statskupp eller inte, berättar Lotten Collin.

Nu ska Dilma Rousseff svara på senatorernas frågor och efter det ska omröstningen påbörjas och det kan ta sin tid.

Kanske på onsdag morgon svensk tid kan man få ett slutgiltigt resultat. Riksrättsprocessen har pågått sedan i maj. 

– Det mesta lutar åt att hon förlorar och i så fall blir det den tillförordnade presidenter, Michel Temer, som sitter kvar ända till nästa val 2018, förklarar Lotten Collin.