Lagkapten Granqvist om nya eran: ”En nytändning”

3:46 min

Sveriges nya lagkapten Andreas Granqvist är optimistisk inför den nya eran som inleds nästa tisdag då Sverige möter Nederländerna i VM-kvalet.

– Det känns som att vi har någonting roligt på gång, säger han till Radiosporten.

Nästa tisdag startar VM-kvalet för Sverige då fotbollslandslaget ställs mot Nederländerna på nationalarenan i Solna.

Och det är en ny era som inleds. En efter förra förbundskapten Erik Hamrén, och nu med den nye förbundskaptenen Janne Andersson.

Men kanske framför allt en era utan tidigare lagkaptenen och megastjärnan Zlatan Ibrahimovic.

– Vi vet vad han har gjort. Men nu gäller det att se framåt. Nu har vi nya, unga spelare som vill ta chansen. Jag känner att vi kan komma fram till något riktigt bra med den trupp vi har, säger den nyblivne svenske lagkaptenen Andreas Granqvist till Radiosporten.

”Spännande att dra igång efter EM-besvikelsen”

– Det ska bli otroligt spännande att dra igång igen efter besvikelsen i EM. En nytändning med en ny förbundskapten, nytt i ledarstaben och lite nya spelare in i truppen. Vi ser verkligen fram emot det här och det ska bli riktigt skoj med en tuff match direkt mot Holland, säger Granqvist.

Vad är bilden av nye förbundskaptenen Janne Andersson?

– Jag har fått ett jättebra intryck av de samtal som jag haft med honom. Det ska bli riktigt spännande att se vad han sätter ihop för idéer och spelsystem. Det känns som att vi har någonting roligt på gång.

Granqvist hoppas att den långa samlingen innan matchen kan vara en fördel, även om det inte blir någon träningsmatch under den nye förbundskaptenen inför inledningen av VM-kvalet.

– Det är viktigt att sätta spelplanen, spelidén som vi tar fram på träningarna. Fördelen med detta läger är att det inte är två, tre dagar innan första matchen. Vi har sju dagar på oss att träna ihop och att få det att fungera så bra som möjligt, säger Granqvist.

”Ska försöka göra dem mer irriterade”

Nederländerna tog VM-silver 2014 men missade EM efter ett katastrofalt kval. Frågan är var den stora fotbollsnationen egentligen står just nu.

– De är också i en liten generationsväxling. Jag tror att de är otroligt revanschsugna efter sitt missade EM. Vi ska försöka göra dem ännu mer irriterande än vad de var inför kvalet. 

Frankrike och Nederländerna i en VM-kvalgrupp låter inte som en drömlott precis. Men Andreas Granqvist tror att det finns chans att komma topp två i gruppen som även innehåller Bulgarien, Vitryssland och Luxemburg.

– Gruppen hade kunnat vara enklare. Frankrike är favoriter, sen kanske Holland. Vi får ta match efter match och försöka få så bra resultat som möjligt. Jag tror att vi kommer att få se en lagmaskin. Det blir en otroligt stor nyckel för framgång, att vi verkligen agerar som ett lag på banan, säger 31-åringen, som kommer att leda ut det ”nya” landslaget på nationalarenans gräsmatta, strax innan 20.45 nästa tisdagskväll.


Sveriges trupp till VM-kvalet

Målvakter:
Patrik Carlgren, AIK
Karl-Johan Johnsson, Guingamp
Robin Olsen, FC Köpenhamn

Backar:
Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn
Andreas Granqvist, FK Krasnodar
Filip Helander, Verona
Pontus Jansson, Leeds
Emil Krafth, Bologna 
Mikael Lustig, Celtic
Victor Nilsson Lindelöf, Benfica
Oscar Wendt, Borussia Mönchengladbach

Mittfältare:
Jimmy Durmaz, Toulouse 
Emil Forsberg, RB Leipzig
Alexander Fransson, Basel
Oscar Hiljemark, Palermo
Niklas Hult, Panathinaikos 
Oskar Lewicki, Malmö FF
Marcus Rohdén, FC Crotone
Viktor Claesson, Elfsborg
Albin Ekdal, Hamburger SV

Anfallare:
Marcus Berg, Panathinaikos 
John Guidetti, Celta Vigo
Emir Kujovic, Gent
Christoffer Nyman, IFK Norrköping
Isaac Kiese Thelin, Bordeaux