Turbulens kring ordförandepost i Sunne

5:09 min

Sunne kommun vaknar upp till ett nytt politiskt styre. Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna styr nu Sunne i en minoritet. Det beslutade kommunfullmäktige sent i går kväll. Men kring ordförandeposten i kommunfullmäktige rådde oenighet.

Som väntat valdes centerpartisten Gunilla Ingemyr till ny ordförande i kommunstyrelsen under gårdagens möte på biblioteket i Sunne. Men lika självklar var dock inte utgången gällande ordförandeposten i kommunfullmäktige. Efter flera turer valdes centerpartisten Karl-Johan Adolfsson till ny ordförande. Men efter att Hela Sunne annonserat att man tänker överklaga beslutet var det en något dämpad nyvald ordförande P4 Värmland träffade efter mötet.

– Vi får ju se vad det blir för fortsättning på det här ärendet. Det är ju väldigt svårt att förutsäga i och med att det har annonserats att beslutet skall överklagas, säger Karl-Johan Adolfsson (C).

Vad tror du, kommer beslutet att överklagas? 

– Ja, tyvärr resonerar ju jurister efter lagens bokstav och inte efter demokratins reglerer. Så därför är det väldigt ovisst hur utgången kommer att bli, säger den nyvalde ordföranden Karl-Johan Adolfsson (C).

På kommunfullmäktiges möte sent i går kväll beslutades att byta ut personer på samtliga tunga poster i kommunen. Förutom att Gunilla Ingemyr (C) tar över ordförandeskapet i kommunstyrelsen efter Tobias Eriksson (S), märks även att Marianne Åhman (L) nu är ny ordförande för Miljö- och bygglovsnämnden. Hon efterträder Helena Anshammar (S)