Ovisshet för svårt sjuka i Gaza

2:30 min

I Gaza väntar många svårt sjuka på att få komma över den stängda gränsen till Israel. Sjukvården i Gaza har efter alla krig inte resurser att klara en del svåra sjukdomar. Det finns de som får ja från Israel att åka, men inte alla.

Ibrahim Al Haddad har svåra problem med sin lever. Han har fått nej.

– Det här beror på kriget, vi har haft krig efter krig efter krig, säger Ibrahim Al Haddad.

Han är i 50-årsåldern. Han säger att han har fått nej två gånger för att passera över till Israel för att få specialistvård för sin lever. Ibrahim förstår inte varför, han var ju byggjobbare i Israel förr och bodde där varannan vecka.

Doktor Bassam Al Badri sitter i ett rum i Gaza som är fullt med folk. Han leder arbetet med att ordna sjukhusvård utanför gränserna.

– De är många, de väntar länge, de kan få nej. Ibland får de inget svar eller så får de svaret att deras ansökan gås igenom, säger Doktor Al Badri.

Han berättar att orsaken till ett nej är säkerhetsskäl, exakt vad får den sjuke inte veta.

Det finns ett JA- och NEJ-rum i Gaza. Det ligger i den palestinska myndighetens kontor för samarbete med Israel. Där får man besked om det blir åka av eller inte. En liten vit lapp med stämpel.

Det delas också ut en hel del JA. Enligt FN:s Världshälsoorganisation WHO så var det i juni sju av tio patienter som fick ja från Israel att passera gränsen, den största gruppen var cancer-patienter.

En del av dem som åker är inte sjuka, de ska bara följa med.

– Min mamma har bröstcancer, och jag får inte följa med henne, säger Rula Ahmed.

Hennes mamma ska till Jerusalem för att få strålbehandling. Den som följer med ska vara ur familjen, som en förälder.

Män får inte vara under 55 år, kvinnor inte under 45 år, enligt FN, annars krävs en säkerhetskoll.

Rula är 30. Mamma får åka själv till strålbehandlingen.

En patient vi möter i en korridor som fått nej är Yousif. Han skulle då ha varit hos en doktor i Jerusalem. Han har blödarsjuka.

– Precis nu borde jag varit vid gränsen, tiden går och jag har ingen kvar, säger Yousif som säger att nu får han ansöka igen, skaffa en ny läkartid och hoppas på att få passera gränsen nästa gång, säger Yousif.