Plattform kantrade i blåsten

3:54 min

En plattform som används vid byggandet av kryssningskajen i Visby hamn kantrade och en kran och annan utrustning föll i havet. 

Enligt ett pressmeddelande från Region Gotland upptäckte personal vid kajbygget att arbetsplattformen "Big Red", som används för att anlägga grusbäddar på havsbotten, hade slitit sig under natten. Ingen var ombord och inga personer skadades.

Först försökte man få dit en bogserbåt för att hindra skador på plattformen som låg utanför stensättningens norra område. Men det var inte möjligt på grund av höga vågor och stark vind från nordväst.

Sen kantrade Big Red och utrustningen ombord - bland annat en mobilkran och två containers hamnade i sjön.

Kustbevakningen larmades och de var där för att kontrollera om det läckte olja. På Kustbevakningen hänvisar man till polisen, som ska utreda händelsen som en arbetsplatsolycka.

- I nuläget kan vi inte se vilka konsekvenser detta får för bygget och tidplanen, säger Harald Gröttvik, projektledare för bygget.

Anledningen till att Big Red slet sig och kantrade är oklart. Men mest troligt är det nattens hårda väder som är orsaken.

Under dagen är planen dykare ska gå ned för att kontroller plattformen och den havererade kranen och även grusbäddarna på havsbottnen.