Tyst maktkamp kring sjuk president

1:12 min

En maktkamp pågår i det tysta i det isolerade Uzbekistan sedan landets ledare och ende president sedan självständigheten Islam Karimov fått en hjärnblödning.

Uppgifterna om Uzbekistans president Islam Karimovs tillstånd är minst sagt motsägelsefulla. Nyheten om presidentens hjärnblödning spreds först av yngsta dottern via hennes Instagramkonto. Sedan någon gång i helgen intensivvårdsbehandlas Karimov i Tasjkent.

Det innebär att han inte kan fullgöra sina ledarplikter och maktstriden om vem som ska ersätta honom pågår. Under måndag kväll hävdade flera oberoende källor att Karimov faktiskt hade avlidit på sjukhus. Det dementerades dock officiellt i Uzbekistan och från Kreml i Moskva.

President Putins presstalesman Dmitrij Peskov förnekade enligt ryska officiella nyhetskällor att Karimov skulle vara död.

Enligt landets grundlag måste dock någon ta över om presidenten inte kan fullgöra sina plikter. Det är i så fall parlamentets talman Nigmatulla Juldasjev, som tar över under en period av tre månader.

Uzbekistan har inte haft någon annan ledare än Islam Karimov, som varit president sedan 1991 och styrt landet med järnhand. En maktstrid i det totalitära landet skapar stor nervositet i grannländerna.