Skatteverket säger ja till Stampenuppgörelse

2:11 min

I dag kom beskedet Stampen väntat på: skatteverket säger preliminärt ja till ackordsförslaget som innebär en skuldnedskrivning med 75 procent. Ett viktigt besked i den pågående rekonstruktionen.

I går förlängdes tiden för rekonstruktion med tre månader och i dag kom alltså svaret från Skatteverket att man godkänner ackorduppgörelsen.

Stampens VD Martin Alsander menar att beskedet var väntat.
– Men det känns väldigt bra att få det, för det underlättar för oss nu när vi ska gå vidare i processen.

Stampen har en skuld till Skatteverket på närmare en halv miljard och skuldnedskrivningen innebär att man får tillbaka 25 procent av skulden.
Godkännandet har stor betydelse eftersom Skatteverket är en så stor fodringsägare.

Enligt VD Martin Alsander var beskedet var helt avgörande för Stampens framtid.
– Skatteverket är den största fodringsägaren och ska den här rekonstruktionen lyckas så måste vi få med Skatteverket på att det här är en bra idé.

Stora tidningsköp med lånade pengar bidrog till att Stampen hamnade i den ekonomiskt pressade situationen. Bankerna godkände till slut inte koncernens plan för att hantera skulderna och i maj ansökte Stampen om rekonstruktion.

Skatteverkets ja idag var pusselbiten som behövdes för att koncernen ska ansöka om ackordsförhandlingar i berörda tingsrätter, det säger rekonstruktör Christian Andersch.
– Det underlättar fortsatta förhandlingar med de externa finansiärerna.

Koncernen, där bland annat tidningen Göteborgs-Posten ingår, kommer nu att ansöka om ackordsförhandlingar i berörda tingsrätter. Förhandlingarna kan hållas inom tre till fem veckor från det att tingsrätten godkänt ansökan.

Processen är dock inte över innan ackordsförhandlingen är genomförd.
– Man ska inte glömma bort att det är ett preliminärt besked som Skatteverket har gett, säger Stampens VD Martin Alsander.