Nattarbete på akuten ger sjuksköterskor mer ledigt

3:06 min

För att behålla sjuksköterskor på akutmottagningen på sjukhuset i Västerås, får sjuksköterskor som jobbar nätter, mer ledig tid. Sjuksköterskan Annika Andersson säger att hon har fått ett bättre liv.

Sjuksköterskan Annika Andersson som är en av femton sjuksköterskor som på försök jobbat med det nya schemat, säger att hon har fått ett bättre liv och att hon mår mycket bättre idag.

– Går man på rotationstjänst och jobbar kvällar, nätter och helger, blandat liksom så är det här ett bra arbetssätt.

Du jobbar fortfarande heltid?

– Jag jobbar heltid, men i och med det här jobbar man 80 procent men man får 100 procent i lön, så en natt som är tio timmar den är ju värd 14 timmar, säger Annika Andersson till P4 Västmanland.

Under ett års tid har Annika Andersson och omkring 15 av hennes kollegor på akutmottagningen i Västerås jobbat med det nya schemat, där en arbetad natt ger mer ledig tid. Det är inte bara sjuksköterskor som har omfattats av projektet. Ett antal undersköterskor berörs också.

Nu väntar Annika Andersson och dom andra sjuksköterskorna som jobbar dag, kväll och natt på att sjukhusledningen ska fatta beslut om projektet blir permanent eller inte.

– Med det gamla systemet så orkade man inte. Man upplevde att man bodde på jobbet och man hade liksom max två lediga dagar och man orkade inte. Jag sov bara. Jobbade och kom hem och sov.

– Idag kan jag gå upp och ta hand om mig själv, träna och fixa mat till familjen och jag orkar mer och mitt blodtryck har ju framförallt sjunkit drastiskt. Så jag kan nog snart sluta med mina mediciner, säger Annika Andersson.

Men hur mycket ledigt har du nu då, med tanke på att det har blivit så stor förändring?

– Jag kan nog få in fyra dagars ledighet, det är inte omöjligt.

Det här försöket infördes för att det var många sjuksköterskor som lämnade akuten och vad händer nu, vad har ni fått för besked?

– Vi ska ju lägga schema nu och sist jag hörde så vet man inte än då. Så att nu när vi ska lägga fyra veckor så vet vi ju inte om det blir med den här procenten eller om vi kommer att komma upp och jobba 100 procent, men vi hoppas, säger Annika Andersson.

Annika Andersson hoppas också att fler anställda inom landstinget Västmanland kan kompenseras för att dom arbetar obekväm arbetstid. Det behövs för att i längden orka med att jobba kvällar och nätter, säger hon.