Malmö

Pluggandet skingrar Sadeqs tankar

4:08 min

Varje dag cyklar Sadeq al-Ghaffari till stadsbiblioteket i Malmö och sitter där och läser i sin svenskbok. Han lär sig om Astrid Lindgren, Pippi Långstrump och Zlatan.

– Jag tycker om att läsa om kända personer. Det blir spännande.

Hemma i Bagdad i Irak finns mamma, pappa, två systrar och systerdottern Alma.

– Jag tycker jättemycket om henne. Alma betyder äpple på turkiska. Hon är ett och ett halvt år nu.

Sadeq bläddrar vidare bland bilderna på sin telefon.

– Det är min mamma och pappa. Jag saknar dem jättemycket och hoppas att vi kan träffas igen snart.

Sadeq har bott hemma hos sin morbror och hans familj ändå sen han kom hit i oktober förra året. Han sover på soffan i vardagsrummet men varje dag cyklar han hit till stadsbiblioteket för att plugga svenska. Eller så går han på språkcafé. Men han mår inte så bra egentligen, säger han. Han tänker för mycket; på familjen hemma i Bagdad och på vad som ska hända med honom själv, om han ska få stanna i Sverige eller inte.

– Jag kan inte stoppa att tänka men när jag pluggar, när jag går ut eller när jag pratar med vänner; då kan jag glömma min situation. Jag tror det är bättre för mig.

Sadeqs drivkraft att lära sig svenska är stark och redan en månad efter att han kom till Malmö började han plugga på egen hand. Han lyssnade på svensk radio och tittade på svensk tv. Igår tittade han och hans morbror på den svensk-danska tv-serien Bron.

– Språk är nyckeln till samhället. Jag känner mig svag och deppig om jag inte kan prata med andra människor eller förklara i affären vad jag vill. I början fattade jag ingenting men nu förstår jag kanske 50-60 procent.