Östergötland

Bättre säkerhet skyddar kyrkans kulturföremål

1:38 min

Låsta montrar, larm och fastsatta inventarier. Idag tänker Svenska kyrkan mer än tidigare på att skydda kulturföremålen. Det är en anledning till att kyrkstölderna minskar.

– Full säkerhet kan man inte nå. Men självklart jobbar vi för att minska möjligheterna att stjäla och göra det svårare, säger Niclas Fredriksson, stiftsantikvarie i Linköpings stift.

På tio år har stölderna från landets kyrkor minskat från 1100 till drygt 400, visar P4 Östergötlands granskning.

Stiften försöker göra församlingarna medvetna om att inventera, hålla koll på saker och ställa undan de mest värdefulla föremålen

Men flera värdefulla föremål i Linköpings stift har försvunnit genom åren.

Bland annat saknas fortfarande värdefulla föremål från Tidersums - och Rönö kyrka, efter inbrott för några år sedan.

Förra hösten dömdes en man från Spanien till fängelse för stölder från kyrkor och hembygdsgårdar runt om i landet. Bland annat stal han medeltida träskulpturer från kyrkorna i Tidersrum och Rönö.

– Några av skulpturerna är ännu inte tillbaka och arbete pågår med att försöka spåra dem, men det blir kollossalt svårt, i och med att dem är på villovägar i Europa, säger Niclas Fredriksson.

Inte heller stiftets största kyrka Domkyrkan i Linköping är förskonad från stöld, även om kulturföremålen är säkrade, säger Peter Lundborg, domprost.

– Det som sker är småstölder, bokbordskassa eller att någon tar en kvarglömd handväska.

Men i våras försvann ett glaskors från ett altare i kyrkan. Peter Lundborg igen:

– Det är alltid tråkigt, men då får man hoppas att den som tog det har stor glädje av det i sitt fromhetsliv.