72 massgravar upptäckta i Irak och Syrien

2:20 min

Massgravar med tusentals dödsoffer har dokumenterats i Irak och Syrien i den mest omfattande kartläggningen hittills av terrorrörelsen IS brutalitet.

Nyhetsbyrån AP har samlat information om 72 massgravar i Irak och Syrien. Kartläggningen bygger på foton, satellitbilder och intervjuer med personer som blivit vittnen till när andra skjutits ihjäl och begravts.

– Här föll människor ner i ravinen, några lyckades överleva. Men vi kan se hur jord skyfflats över ravinen på det här stället, säger analytikern Stephen Wood till AP och pekar på en satellitbild.

Exakt hur många människor som ligger i massgravarna som IS lämnar bakom sig är omöjligt att säga. I de 72 massgravar AP nu kartlagt tros mellan 5000 och 15 000 människor finnas.

Flera av massgravarna finns vid bergen intill staden Sinjar, där IS fängslade och mördade tusentals från den yazidiska minoriteten i augusti 2014.

IS har sedan dess tvingats bort från stora delar av området, men fortfarande väntar människor i byarna runt om på att utgrävningar ska kunna sättas igång.

En organisation som arbetar för att skynda på utgrävningarna är Yazda, som jobbar med stöd och skydd för den yazidiska minoriteten.

– Massgravarna är inte skyddade utan är konstant utsatta för regn och djur som förstör bevismaterial om IS brott, menar Ahmed Khudida, vd för organisationen Yazda.