Förslag på stramare flyktingpolitik i Danmark

2:29 min

En möjlighet att avvisa asylsökande redan vid gränsen och inga fler kvotflyktingar under 2016. Danmarks borgerliga regering lämnar nu förslag för att strama åt landets flyktingpolitik.

– Vi vill införa en nödbroms mot okontrollerbara flyktingströmmar, säger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Danmarks regering vill strama åt landets flyktingpolitik. Förslagen från regeringspartiet Venstre (V) läggs fram i en reformplan som sträcker sig fram till år 2025.

– Jag vill inte se Danmark i samma situation igen, där flyktingar går i drivor på motorvägarna, säger statsministern på en presskonferens enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Regeringen föreslår även stramare regler för att få permanent uppehållstillstånd i Danmark och ett ökat återvändande till flyktingars hemländer.

Dansk Folkeparti (DF), ett av regeringens stödpartier, har gjort åtstramningar i flyktingpolitiken som ett huvudkrav till de kommande förhandlingarna om reformplanen, som går under namnet "Helhetsplan - ett starkare Danmark".

– Regeringen har på grund av de många asylsökande, som Danmark har tagit emot de sista åren, beslutat att flytta den resterande delen av kvoten till senare år, säger Lars Løkke Rasmussen om beslutet att inte ta emot fler kvotflyktingar.