Privatekonomen: Så sparar du för bostadsköp

2:25 min

Tre av fyra Stockholmare mellan 16 och 34 år oroar sig för sitt framtida boende. Med rätta, menar privatekonomen, om man siktar på bostadsrätt i länet.

Privatekonomen Arturo Arques menar att det krävs en ordentlig besparing för att ha råd att köpa en lägenhet i Stockholm.

– Det kräver att man sparar väldigt mycket. Är mer eller mindre kört för unga i Stockholms innerstad, säger Arques.

Snittpriset för en lägenhet i Stockholms län ligger ungefär på 55 000 kronor per kvadratmeter. En tvårumslägenhet på 45 kvadrat kostar då cirka 2,5 miljon kronor. Att få ihop till kontantinsatsen kan bli knivigt.

– Det krävs att du sparar över 3000 kronor i månaden i tio år. 

Föräldrar, som har möjlighet, kan spara barnbidraget från när barnen är små, för att så småningom ge de unga en skjuts i sparandet när de är 18 år. Det är extra viktigt att tänka på om familjen bor i länet, menar han.

– I Härnösand, exempelvis, är snittpriserna ungefär 5500 per kvadrat. Där ligger en tvåa på ungefär 250 000 kronor. Där behöver man inte spara mer än 1000 kronor i månaden i tre år, så har man till kontantinsatsen. Där är situationen helt annorlunda än här, Stockholm är lite speciellt, säger Arturo Arques.