Härnösandstjej på modeveckan i Stockholm

1:56 min

Stockholm Fashion Week är i full gång. Amanda Gerell från Härnösand, som studerar vid textilhögskolan i Borås, är på plats för att visa upp sina modekreationer.

På måndagen drog modeveckan i Stockholm igång och på öppningen visades Amanda Gerells och 14 andra studenters plagg på catwalken. I vanliga fall studerar Amanda Gerell från Härnösand modedesign vid textilhögskolan i Borås. Men nu, under Stockholm Fashion Week, är hon i huvudstaden för att visa upp det mode hon själv skapat. För henne är det första gången hon medverkar själv i modeveckan, och det är stor skillnad från hennes vardag som student.

– Det är kul men också nervöst. Det är en helt annan grej att få vara här själv. Man hamnar lite i sin egen bubbla när man studerar och skapar grejer, och helt plötsligt ska de visas upp inför människor som inte är i samma bubbla, säger hon.

Visningsplagen en del av examensarbetet

De omkring tio till femton plagg Amanda Gerell visar upp under modeveckan har hon jobbat med i drygt två månader och de är en del av hennes examensarbete. Amanda Gerell gillar att jobba med mycket färg och mycket material i sitt skapande.

– Mina plagg har väldigt mycket tyg i sig och mycket volym helt enkelt. Plaggen är inte så kommersiella alltid, säger hon.

Hon tror att hennes medverkan i modeveckan är en bra erfarenhet som dessutom kan ge goda möjligheter inför framtiden.

Bra utrymme för att bli sedd och skapa kontakter.

– Det är ett bra utrymme för att bli sedd och skapa kontakter inför kommande jobbmöjligheter eller praktikplatser. Som student är det en jättebra upplevelse som kanske aldrig händer igen, säger hon.

Drömmer om eget klädföretag

Amanda Gerells framtidsdröm är att starta ett eget klädföretag. Men innan hon genomför det målet skulle hon vilja jobba åt ett företag som delar hennes syn på mode.

– Jag har en ganska stark idé om vad jag gillar och inte gillar både etiskt och estetiskt. Jag skulle vara jättenöjd med att jobba åt ett företag som har samma värderingar som mig och lära mig av hur de arbetar.