Glädje när asylsökande får stanna i Siljansnäs

2:09 min

I slutet av augusti fick de asylsökande i Siljansnäs reda på att de skulle tvångsförflyttas till Älvdalen, men tack vare stort engagemang från både privatpersoner och lokala företag kan de nu stanna kvar.

– Det är jättebra. Vi tycker om att vi får stanna i Siljansnäs, det är många snälla människor som hjälper oss, säger mamma Razie Moradi Darabi.

– I dag mår jag jättebra. Jag är glad. Alla barnen tycker om skolan i Siljansnäs och Leksand. I går var de jätteledsna och i dag är de jätteglada, säger Karim Darabi som är pappa i familjen.

Det var alltså meningen att de asylsökande som senaste året bott i stugbyn i Siljansnäs skulle flyttas till asylboendet i Gesunda utanför Älvdalen.

Men tack vara Siljansnäs sockenförening, engagerade Siljansnäsbor och lokala företag så har man nu lyckats lösa det så att de asylsökande som vill får bo kvar.

– Alla har valt att bo kvar. De får en högre dagsersättning och de får själva betala en del av hyran, den andra delen av hyran täcker vi med sponsorpengar, säger Helen Tungel som är en av många engagerade.

Maj Björk, som tillsammans med maken Per Arne, engagerat sig var överlycklig över beskedet. De har kämpat för det här och blivit som mormor och morfar för Karim och Razies barn.

– Det är oerhört viktigt. Tänk dig att hundra personer slipper få ett uppbrott från där man rotat sig. Alla barn går ju i skolan i Siljansnäs eller Leksand. Nu får de lugn och ro och kan etablera sig, säger Maj.

Stugorna kommer fortsättningsvis att hyras ut till självkostnadspris. Någonting som är möjligt tack vare en förstående och engagerad ägare.

– Jag har själv varit flykting och bott sex år på olika asylboenden och flyttat runt. Folk i Siljansnäs har fått anknytning till byn, fått faddrar och praktikplatser och kommit i gång med sina liv här och därför ställer vi självklart upp, säger Valbone Shala som äger stugbyn.