Helikopter ska hitta nytt grundvatten på Öland

0:44 min

Nu är den i luften. Helikoptern med mätutrustningen som ska hitta nytt grundvatten på Öland. För under tisdagseftermiddagen startade undersökningarna från luften av SGU, Sveriges Geologiska undersökning

På Ölands flygplats längst upp i norr på Öland startar undersökningarna för att hitta det eftertraktade grundvattnet. 

Med hjälp av en glasfiberram som är 30 meter lång och 20 meter bred ska elektromagnetiska vågor skickas ut mot marken för att hitta vatten ända ner till 200 meters djup på Öland.

Ramen ska hänga under helikoptern och föras fram på 35 meters höjd över marken. Metoden heter SkyTEM och mäter de olika jordlagren och bergarterna, som kalksten.

– Ramen hänger bra under helikoptern och det kommer att bli en tillförlitlig undersökning av mark, säger piloten Walter Koopmann från Tyskland.

På datorn kan man sen se en tredimensionell modell för hur grundvatten breder ut sig på Öland.  

Undersökningarna utförs av ett dansk företag som arbetar över hela världen. I Australien, USA, Angola och Kazakstan letar man efter grundvatten och undersöker framtida gruvområden.

Undersökningarna med helikopter kommer att hålla på i cirka tre veckor och finansieras av MSB( Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), Borgholm Energi, Mörbylånga kommun och Länsstyrelsen i Kalmar län.