Utredning

Polis som kommenterade bröststorlek begick inte tjänstefel

Den polis i Östersund som uttalat sig om bröststorlek i samband med en nedlagd förundersökning om misshandel och sexuellt ofredande av två kvinnor på krogen frias från misstankar om tjänstefel.

En internutredning inleddes efter en anmälan om att förundersökningen mot den misstänkte gärningsmannen, en kraftigt berusad Björklövenspelare, skulle ha lagts ned på felaktiga grunder.

Till tidningen Expressen förklarade den utredande polisen beslutet med att den kvinnliga målsägandens bröst var "gigantiska"... och att "det var inte svårt att nudda dom". Ett uttalande som möttes av hård kritik från flera håll.

Den interna utredningen vid Riksenheten för polismål visar att polismannen inte gjorde något fel när han avskrev brottsmisstankarna mot Björklövenspelaren, det säger Mats Edvinsson vid avdelningen för polisens särskilda utredningar till P4 Jämtland.

Det finns dock fortfarande en möjlighet att den nedlagda brottsutredningen mot Björklövenspelaren kan återupptas.

Beslutet går att överklaga till åklagarmyndigheten i Östersund. Någon sådan överklagan hade under tisdagen inte kommit in till polismyndighetens diarium.