Sjukdomar vandrar norrut med ett varmare klimat

1:10 min

Samhällen i norr hotas av fler och nya infektionssjukdomar på grund av klimatförändringar.

Ett forskningsprojekt som drivs av bland annat Umeå universitet tittar på hur samhällen i norr drabbas av ett varmare klimat som för med sig nya sjukdomar.

– Vi har djur och växter i vandring i klimatförändringarnas spår. Det gör att ekosystem förändras och där ingår även bakterier och virus. När de flyttar på sig till nya miljöer så sprids nya sjukdomar till både djur och människor, säger Birgitta Evengård, professor i infektionssjukdomar vid Umeå universitet.

Är det farliga sjukdomar?

– Det vet vi inte, och därför behövs övervakning. Vi ska inte vara rädda, men vi ska skapa en beredskap, säger Birgitta Evengård. 

Samhällen i norr är oftare mer ekonomiskt beroende av de vilda djurens hälsa. Därför kan hela samhällsstrukturer hotas om djuren blir sjuka.

Uppvärmningen gör också att gamla sjukdomar tinar fram. Över tusen renar har dött och flera människor har hamnat på sjukhus i det stora mjältbrandsutbrottet i norra Ryssland i sommar.

När permafrosten tinat vid gamla begravningsplatser där smittade renar begravts har mjältbrand kommit upp till ytan igen.