Apples vd: Vi räknar inte med att betala

1:09 min

Bolagets vd Tim Cook säger att han räknar med att Apple inte kommer att behöva betala.

I USA har Apples aktie gått ned något efter nyheten, men Bolagets vd Tim Cook säger att han räknar med att Apple inte kommer att behöva betala.

Precis som Irlands regering kommer bolaget att överklaga beslutet.

– Vi har aldrig bett om eller fått någon särbehandling vad gäller våra skatter på Irland, skriver vd:n Tim Cook i ett brev som publicerats på bolagets hemsida.

Tim Cook kallar situationen märklig.

– Vi befinner oss nu i den märkliga situationen där vi blivit beordrade att betala till en regering som säger att vi inte är skyldiga dem några som helst pengar.

I brevet går han också till attack mot EU-kommissionen som han menar försöker ersätta landets skattesats med en, som bättre stämmer överrens med vad EU-kommissionen tycker är lämpligt.

Agerandet riskerar inte bara jobb och investeringar i Europa det kränker dessutom de enskilda EU-ländernas suveränitet, skriver Tim Cook.

Även från det amerikanska finansdepartementet kommer kritiska tongångar. Redan förra veckan publicerade departementet ett utlåtande som menade att EU-kommissionen orättvist riktade in sig på amerikanska företag och en talesperson för departementet säger till nyhetsbyrån Reuters att beslutet i dag hotar att underminera amerikanska investeringar och det goda förhållandet mellan EU och USA.