Bildmuseet satsar på performance för nybörjare

2:13 min

Bildmuseet i Umeå gör i höst en tre veckor lång satsning på performance. I dag, 13 september, är det invigning och enligt museichef Katarina Pierre är tanken att visa en ovan publik vad performance är.

– Det är ju väldigt spännande med performance, kanske inte ett helt tillgängligt uttryck. Och vi kände från Bildmuseets sida att vi inte gjort nån stor satsning på performance förut och vi kände att nu är det dags. Jag tror att det här är en chans att få en ingång i den här scenen. Om man inte är bekant med den sedan förut så har man ju chansen att förstå lite mer vad det handlar om och även prova på. Det kommer att bjudas på väldigt många typer av performance. Man får som en försmak på vad som finns, hur bred performancescenen är, säger museichef Katarina Pierre.

Programmet går under namnet Rum för performance och förutom performanceakter bjuds det på film, föreläsningar och samtal.

En av de inbjudna konstnärerna är Moe Satt från Burma. Han arbetar främst med handens rörelser - till exempel handens betydelse när vi kommunicerar.

I hemlandet har det varit svårt att utöva performance med politiskt innehåll, men i och med regeringsskiftet häromåret då militären fick minskad makt blev det lättare, men då försvann också lite av behovet av politisk performance, menar Moe Satt:

– We had some problems a couple of years ago when we did a performance in the street. The government arrested us. But now we have a kind of democratic government so now politics is not really important. We still have to find what kind of performance should we do in the public, maybe community based projects.

Performanceveckorna genomförs i samarbete med Vita kuben, ett rum i Norrlandsoperans lokaler som är avsett för ljud-, video- och performancekonst, och under de här veckorna ska också vem som helst få prova på performance.

– Det är ju konstnärer som jobbar med performance som håller i de där workshopparna och de har ju idéer om hur de ska göra dem, så klart. Det handlar om att samarbeta, det handlar om att om att skapa tillit till varandra och lära känna sin kropp i ett rum och kanske röra sig på ett nytt sätt, säger Helena Wikström som är konstansvarig på Vita kuben.