STUDIO ETT ONSDAG 31 AUGUSTI

Krisen inom svensk polis

24 min

Går allt att skylla på den stora omorganiseringen och hur ska man vända trenden så att folk kan känna sig trygga och brottslingar får sina straff? Hör Lisa Ahlstedt, polis i Funäsdalen, Christer Nordström, polis från Uppsala och Rolf Granér, polisforskare. Inrikesminister Anders Ygeman medverkar också

Det har varit högljudd kritik mot polisen den senaste tiden. Förundersökningar som läggs ner, ouppklarade fall av sexuella ofredanden och ordningsbrott som bilbränder utan misstankar. Till det kommer ett utbrett missnöje med polisledningen, en femdubbling på fem år av antalet poliser som säger upp sig och i dag visar en granskning av Dagens Nyheter att bara drygt fjorton procent av alla mängdbrott klaras upp. Det är den lägsta siffran på sexton år.

– För mig handlar problemen inte om den omtalade omorganisationen utan om långa avstånd och få kollegor. Ibland har jag 13,5 mil till nästa kollega och sen kan vi ha 23 mil till nästa patrull, om vi skulle behöva trycka på larmknappen, säger Lisa Ahlstedt, polis i Funäsadalen i Härjedalen.

Konsekvensen, berättar Lisa Ahlstedt, blir att folk i glesbygd får vänta länge, om polisen har tid att komma alls.

Hennes kollega Christer Nordström, på polisen i Uppsala, tycker att det är polisens omorganisation som är problemet.

– Jag vill säga att det också görs mycket gott polisarbete, men det är en mycket allvarlig situation som råder inom delar av polisverksamheten och det är framför allt inom utryckningsverksamheten där ett tapp av personal påverkar verksamheten, säger Christer Nordström.

– Det dåliga utredningsresultatet beror delvis på att vi är mer och mer en förvaltningsmyndighet med nuvarande organisationsform, säger han.

Rolf Granér, polisforskare på Linnéuniversitetet, menar att polisen som myndighet har djupa problem.

– Vi har en organisation som har påtagliga svårigheter att lära sig av sina misstag. Man är usel på att utvärdera och kritik välkomnas inte. Det är ett problem man tar med sig från den gamla organisationen till den nya, säger Rolf Granér.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att han tycker det ligger en del i kritiken och att den måste tas på allvar.

– I den mån det har gjorts felbedömningar i polisorganisationens genomförande måste vi ta till oss av det och rätta till det, men jag tror att i grunden måste vi säga att det varit ett ansträngt år för svensk polis med ett rekordstort asylmottagande, det förhöjda terrorhotet och den största polisomorganisationen sedan 1965. Den ansträngda situationen ska man ha respekt för, säger Anders Ygeman.