Bilfria städer framtid för cyklister

1:50 min

40 procent av Stockholms bilister har cykelavstånd. Men cyklisterna tycker det är oroligt och trångt. En bilfri innerstad är dock Trafikverkets framtidsscenario. Flera städer i Europa har redan anammat inriktningen.

Hör mer: Stora samhällsvinster om bilister börjar cykla

Katarina Gustafsson är cyklist i Stockholm:

– Vi delar på cykelbanor och gångbanor, det är livsfarligt. Det är ett cykellopp som pågår, det är skitläskigt och cyklisterna själva är det största hotet. säger Katarina Gustafsson som cyklar i Stockholm.

Detsamma tycker Anders Börjesson och ett antal andra cyklister Ekot mött.  

Men Trafikverket arbetar nu för att förändra cyklisternas villkor efter förändrade behov.

Man satsar på bättre bredare, cykelbanor och i framtiden kommer man att arbeta för att få mer årstidsanpassade banor för att får fler att cykla året.

Det finns redan snabbcykelstråk mellan Malmö och Lund, men det stora målet är trafikfria städer där Europa redan ligger steget före.

Maria Krafft är trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket

– Vi har egentligen väldigt många andra städer att titta på som förebilder för vad vi skulle kunna komma att åstadkomma, Barcelona har långt gående planer på hur de ska frigöra en inre stadskärna.

Hon nämner fler andra städer i Europa bland dem Bourdeaux där man haft bilfria stadskärnor sedan flera år tillbaka. Det är bara nyttotrafik som är tillåten i stadskärnan.

Cyklister och gångtrafikanter slipper slåss om utrymmet och det gynnar även näringsverksamheten menar Maria Krafft.

– Det blir en attraktivare stad både för den som bor där, flanerar eller är turist på tillfälligt besök.

Det blir också ett uppsving för handeln. Maria Krafft menar att det finns många som har att vinna på att vi gör det mer människovänligt och med mer livskvalite för den som är utanför bilen, Maria Krafft